Artikel: Lobbybedrijf Thorn doet zich voor als liefdadigheidsinstelling, boekte ondertussen miljoenen winst

Geplaatst op 7 October 2023 ‐ 2 min leestijd

Instantie:

De organisatie Thorn, één van de voornaamste lobby-drijfkrachten achter het chatcontrole-voorstel van de Europese Commissie, doet zich doorgaans voor als een liefdadigheidsorganisatie zonder winstoogmerk. In werkelijkheid zit Thorn goed in het geld en houdt het diens bedrijfsbelang steeds centraal, zo blijkt uit onderzoeksjournalistiek van Salsabil Fayed en Alexander Fanta in Follow the Money.

Enkele hoogtepunten:

  • Thorn maakte miljoenen winst gemaakt met verkoop van diens software om digitale apparaten op illegaal materiaal te scannen.
  • Alleen in 2022 al gaf Thorn meer dan $600.000 uit aan lobbywerk.
  • Meerdere Thorn-medewerkers ontvangen zes-cijferige salarissen, in sommige gevallen zelfs meer dan een kwart miljoen.
  • Thorn heeft aandelen in het durfkapitaalbedrijf A-Grade, welk onder meer in crypto-munten investeert—plus, waar voormalig Thorn-voorzitter Ashton Kutcher opnieuw mede-eigenaar van is.
  • Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes, die recent nog in opspraak kwam door zelfs na een expliciet verbod in het geniep te blijven lobbyen voor het taxi-bedrijf Uber, is ook lid van de raad van Thorn.

De auteurs omschrijven hoe Thorn ongekende toegang had tot ambtenaren en beleidsmakers in Brussel. Sterker, door zich voor te doen als liefdadigheidsinstelling wist Thorn een bevoorrechte positie te verwerven met toegang tot het wetgevingsprocess waar hun concurrenten alleen maar van zouden kunnen dromen.

Zowel Europarlementariër Paul Tang en Wojciech Wiewiórowski, de voorzitter van de Europese Databeschermingstoezichthouder, uiten hun zorg over de belangenverstrengeling rondom Thorn. Wiewiórowski:

" … wanneer belanghebbenden zich verschuilen achter het idee van de maatschappij, en daarmee het publiek misleiden, zelfs al is het zonder opzet, dan heb je een netelig probleem."

Lees het gehele artikel:

Top