Opinie: Niks te verbergen? Toch steeds meer uit te leggen

Geplaatst op 27 September 2023 ‐ 1 min leestijd

Instantie:

Eén van de veelvoorkomende drogredenen wanneer het gaat om de bescherming van het privéleven is de retorische vraag: “Maar je hebt toch niets te verbergen?”

In een stuk geschreven naar aanleiding van het chatcontrole-voorstel van de EU, gaat software-ontwikkelaar en entrepreneur Bert Hubert in op dit idee:

“Het probleem is dat overheden en instanties een ENORME set feiten over ons op kunnen lepelen. Mochten wij beschuldigd worden van iets heeft men een vrijwel onbeperkte bak om in te grabbelen met dingen die wij dan allemaal moeten weerleggen.

Cruciaal is dat zij wel die toegang hebben, maar wij niet. En hoe meer data er over je is, hoe groter die asymmetrie wordt.

En concludeert:

“… overheden, bedrijfsleven en cloud hebben in enorm tempo groeiende databases vol met gegevens over ons. En als we pech hebben moeten we ineens bergen dingen uit die databases kunnen weerleggen om gewoon door te kunnen gaan met ons leven. En hoe meer er in die databases terechtkomt, hoe moeilijker dat wordt, en dat is niet goed.

Ook al denk je niets te verbergen te hebben, je hebt wel steeds meer uit te leggen.”

Lees het hele artikel: Niks te verbergen? Toch steeds meer uit te leggen.

Top