Europees Parlement keurt chatcontrole af

Geplaatst op 26 October 2023 ‐ 1 min leestijd

Instantie:

Het Europees Parlement heeft de eigen positie over het chatcontrole-wetsvoorstel bepaald. Europarlementariër Patrick Breyer, die mede over het standpunt onderhandelde, schrijft:

“Deze week bereikten de onderhandelaars van het Europees Parlement een brede meerderheidsovereenkomst over een gemeenschappelijk standpunt over het controversiële chatcontrole-wetsvoorstel van de Europese Commisstie. (…) [H]et standpunt van het Europees Parlement verwijdert willekeurige chatcontrole [uit het wetsvoorstel] en staat alleen gerichte surveillance toe van specifieke individuen en groepen die er redelijkerwijs van verdacht kunnen worden verbonden te zijn aan kindermisbruikmateriaal, en dan alleen met een gerechtelijk bevel. Eind-tot-eind versleutelde berichtendiensten zullen worden uitgesloten.”

En Breyer vervolgt dat het Europees Parlement

“… precies het tegenovergestele [doet] van wat de meeste overheden in de Europese Unie, die het digitale briefgeheim en veilige versleuteling willen vernietigen, doen. Overheden moeten nu eidelijk accepteren dat dit hoogst gevaarlijke wetsvoorstel alleen fundamenteel kan worden gewijzigd, of het zal niet worden doorgevoerd. De strijd tegen autoritaire chatcontrole moet met alle vastbeslotenheid worden voortgezet!”

De overeenkomst moet nog worden bevestigd. Volgens de geplande tijdlijn zal dit op 13 november gebeuren.

Lees Patrick Breyer’s volledige aankondiging:

Top