Artikel: Europese Commissie wil scannen van versleutelde berichten mogelijk maken

Geplaatst op 6 October 2023 ‐ 2 min leestijd

Instantie:

Het chatcontrole voorstel van de Europese Commissie zou een wapen kunnen worden voor autoritaire overheden, zo wordt gesteld in een artikel van onderzoeksjournalist Tom Cassauwers.

In het artikel gaan experts op het gebied van online veiligheid en privacy in tegen een aantal mythes rondom het voorstel.

Bijvoorbeeld de mythe dat het scannen van al iemands berichten op diens apparaat (het zogenaamde ‘scannen aan cliĆ«ntzijde’, client-side scanning) prima samen zou gaan met het beschermen van eind-tot-eind versleuteling.

Of de mythe dat scannen aan cliƫntzijde net zoiets zou zijn als virusscansoftware. Over deze laatste vergelijking stelt Bart Preneel, professor cryptografie aan de KU Leuven, dat deze compleet verkeerd neerzet:

“Een antivirusprogramma installeren is jouw keuze, dit is iets dat verplicht op onze apparaten zal komen. Spamdetectie bij end-to-end-versleuteling scant trouwens het bericht zelf niet, maar gebruikt andere methoden om spam op te sporen. Je kan deze vergelijking helemaal niet maken.”

En Ella Jakubowska van de organisatie European Digital Rights, stelt:

“De vergelijking maken met spamfilters en virusscanners is zeer misleidend (…). Wanneer WhatsApp je waarschuwt dat een link er verdacht uitziet, dan doet het dat zonder externe toegang te geven aan het bericht. Technisch en praktisch gezien is dit helemaal anders dan wat er met deze verordening op tafel ligt. Spijtig genoeg is dit een mythe die gepromoot wordt door de Europese Commissie”.

Lees het volledige artikel: Europese Commissie wil scannen van versleutelde berichten mogelijk maken

Top