Apple licht toe waarom het stopte met onveilig berichten-scanprogramma

Geplaatst op 31 August 2023 ‐ 2 min leestijd

Instantie:

Het bedrijf Apple wordt in gesprekken rondom chatcontrole vaak genoemd als voorbeeld van een organisatie die is begonnen berichten op het apparaat van de gebruiker te scannen op mogelijk illegaal material (het zogenaamde ‘scannen aan cliëntzijde’, client side scanning).

Wat minder vaak genoemd wordt, is dat Apple hier al binnen een maand na aanvang weer mee op is gehouden. Apple staakte haar scanprogramma, omdat dit scannen een horde nieuwe veiligheidsrisico’s en mogelijke rechtenschendingen met zich mee bracht. Zo blijkt uit een artikel, rapporteert Lily Hay Newman in een artikel in Wired.

Newman citeert Erik Neuenschwander, Apples hoofd van gebruikerprivacy en kinderveiligheid:

“Het scannen van de privé opgeslagen iCloud-gegevens van elke gebruiker zou nieuwe bedreigingsvectoren creëren die datadieven kunnen vinden en uitbuiten (…). Het zou ook de kans op een hellend vlak met onbedoelde gevolgen vergroten. Het scannen op één type inhoud opent bijvoorbeeld de deur voor bulkbewaking en zou de wens kunnen creëren om andere versleutelde berichtensystemen en verschillende inhoudstypen te doorzoeken.”

Het voorbeeld van Apple laat dus zien hoe het op grote schaal scannen van privéberichten de digitale veiligheid alleen maar bedreigt.

Lees het hele artikel:

Top